Το Coaching είναι μία συνδημιουργική διαδικασία που βοηθάει το άτομο, στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες και  ονομάζεται στην ορολογία του coaching coachee, να αναγνωρίσει και να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και το επαγγελματικό του δυναμικό, ξεκαθαρίζοντας τα «θέλω» του, βάζοντας στόχους και κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για να τους υλοποιήσει.

Η ευθύνη του coach σε κάθε συνεδρία είναι:

  • να ανακαλύψει, να διευκρινίσει και να ευθυγραμμιστεί με αυτό που θέλει να πετύχει ο coachee
  • να ενθαρρύνει την αυτοανακάλυψη του coachee
  • να εκμαιεύσει τις λύσεις και τις στρατηγικές που προέρχονται από τον coachee
  • να κρατήσει τον coachee υπεύθυνο και υπόλογο έναντι των ενεργειών που αποφασίζει ο ίδιος (ο coachee) να υλοποιήσει.

Ο coach δεν δίνει συμβουλές ούτε βρίσκει λύσεις στα θέματα του coachee. Δεν κατευθύνει, δεν καθοδηγεί, δεν του λέει τι να κάνει. Είναι ο coachee που βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Με τη χρήση της μαιευτικής μεθόδου, με τα μοντέλα και τις τεχνικές του Coaching τον βοηθάει να βρει μέσα του τις απαντήσεις και να κάνει τις απαραίτητες για αυτόν συνειδητοποιήσεις. Είναι εκεί για να τον υποστηρίζει και να τον ενδυναμώνει.

Ο coach και ο coachee βαδίζουνε μαζί προς τα εμπρός, προς το μέλλον, σαν να είναι πιασμένοι αγκαζέ, στον δρόμο που υποδεικνύει ο coachee και όταν αυτός σκοντάφτει ο coach τον υποβαστάζει και συνεχίζει να βαδίζει μαζί του προς το στόχο διευκολύνοντας τον να βρει τα μονοπάτια που θέλει να ακολουθήσει.

Το τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει με την βελτίωση της απόδοσης του coachee, την ανάπτυξή του ως προσωπικότητα και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού του, γεγονός που θα τον βοηθήσει να ζήσει μία ζωή με πληρότητα και σκοπό, απαλλαγμένος από τις στάσεις, συμπεριφορές, πεποιθήσεις, που τον ανακόπτουν