Ποιες είναι οι “άγκυρες” μου όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από την καθημερινότητά μου;

Καλοκαιράκι και ο περισσότερος κόσμος είτε ετοιμάζεται για διακοπές είτε βρίσκεται ήδη σε διακοπές. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που αυτές τις ημέρες περνάνε δύσκολα. Είτε λόγω κάποιας αρρώστιας, είτε γιατί έχουν κάποιο δικό τους στο νοσοκομείο, είτε γιατί βιώνουν μία δυνατή απώλεια στη ζωή τους είτε απλά γιατί υπάρχουν και δύσκολες καταστάσεις στη ζωή για να διαχειριστεί κανείς.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, που ξεφεύγω από την ισορροπία που έχω διαμορφώσει στην καθημερινότητά μου, χρειάζεται να βρω ποια είναι εκείνα τα πράγματα/ασχολίες που με κρατούν συνδεδεμένη με το γνήσιο εαυτό μου.

Αυτά τα πράγματα/καταστάσεις που δεν θα με αφήσουν να στραγγίσω από όποια θετική ενέργεια έχω μαζέψει μέσα μου. Που θα με βοηθήσουν να παραμείνω συγκροτημένη και συντονισμένη με το μέσα μου, με το κέντρο της ύπαρξής μου. Αυτά που συστήνουν το ποια θέλω να είμαι, με τι θέλω να ασχολούμαι, τι θέλω να υπάρχει στη ζωή μου.  Τα πράγματα, τις καταστάσεις ή τις ασχολίες  που έχω επιλέξει για την καθημερινότητά μου, γιατί μου κάνουν καλό, μου δίνουν χαρά και ηρεμία και γενικότερα φορτίζουν θετικά τη ζωή μου. Όλα τα άλλα, καλά (διακοπές, ξεκούραση) ή κακά (δυσκολίες) θα έρθουν και θα περάσουν. Εγώ όμως θα είμαι εδώ και χρειάζεται να παραμείνω εστιασμένη στο κέντρο μου.

Ας τα δούμε όμως ξεχωριστά, για να γίνει κατανοητό το τι θέλω να σας μεταφέρω.

Ας πάρουμε κατ’ αρχήν τις διακοπές. Η ξεκούραση και η διακοπή απ΄ όλα τα γνωστά και τετριμμένα είναι καλή και ζητούμενο για κάθε άνθρωπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο. Συγχρόνως μου δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο χρόνο με τα πράγματα που αγαπώ και να εκμεταλλευτώ το χρόνο μου για να γεμίσω την ψυχή μου από την χαρά και την πληρότητα που μου δημιουργούν. Να διαβάσω περισσότερο από τα βιβλία που μου αρέσουν, να ακούσω περισσότερη μουσική, να κάνω περισσότερα μπάνια στη θάλασσα ή να αράξω περισσότερο κάτω από την ομπρέλα.

Όσο κι αν η λέξη “διακοπές” συνδέεται με το “διακόπτω”, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να διακόψω και από αυτά που μου κάνουν καλό. Πολλές φορές οι διακοπές δημιουργούν μία αγχωτική κατάσταση μέσα μου. “Πρέπει να περάσω καλά. Πρέπει να ξεκουραστώ. Πρέπει να γεμίσω τις μπαταρίες μου, για να γυρίσω πίσω και να συνεχίσω στην καθημερινότητά μου”. Αυτά τα “πρέπει” καταντάν πολύ  πιεστικά και πολλές φορές δημιουργούν μεγαλύτερο άγχος μέσα μου, από αυτό που παλεύω για να ξεφύγω. Επειδή πάω διακοπές δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνω ένας άλλος άνθρωπος για αυτές τις λίγες ημέρες.

Ίσα ίσα που αυτός ο χρόνος της ηρεμίας και της ξεκούρασης μου δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσω τα πράγματα  που αγαπώ από άλλη οπτική γωνία, να διαλογιστώ πάνω σε αυτά και στον τρόπο που τα δουλεύω μέχρι σήμερα, να αποφασίσω να τα πάω ένα βήμα πιο πέρα. Για παράδειγμα ας πούμε ότι αγαπάω την κηπουρική. Κατά τη διάρκεια των διακοπών ίσως να μην ασχολούμαι με τα φυτά μου, μπορώ όμως να διαβάσω κάποια σχετικά βιβλία, να βρω σεμινάρια που θα μου μάθουν νέα πράγματα και που θα παρακολουθήσω από το φθινόπωρο.

Αρκεί εγώ να έχω τις “άγκυρες” που με κρατάνε συνδεδεμένη με την πραγματικότητά μου. Πιο κάτω θα τις δούμε αναλυτικά.

Και ας έρθουμε τώρα και στις δύσκολες στιγμές. Αυτές που κανείς δεν τις θέλει αλλά υπάρχουν στη ζωή όλων μας και που καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε είτε μας αρέσει είτε όχι.

Αυτές είναι οι μέρες που με στραγγίζουν, που ρουφούν την ενέργειά μου, τη χαρά μου μια και αναγκάζομαι να διαχειριστώ καταστάσεις που δεν θέλω και δεν μου αρέσουν. Το μικρό παιδί μέσα μου ουρλιάζει: “Δεν θέλω να το κάνω αυτό! Ας το κάνει κάποιος άλλος για μένα! Δεν ξέρω ποιος, αλλά όχι εγώ!”, όμως ο ενήλικας μέσα μου καλείται να πάρει αγκαλιά αυτό το παιδάκι, να το χαϊδέψει, να το αφουγκραστεί με σεβασμό και να διαπραγματευτεί μαζί του για το μέχρι που αντέχει να το φτάσει. Και αν αυτό που αντέχει να κάνει δεν φτάνει, να προσπαθήσει να συζητήσει μαζί του τι μπορούν να κάνουν μαζί και ποιες λύσεις ή εναλλακτικές υπάρχουν για να διαχειριστούν την πραγματικότητα.

Γιατί πάντα υπάρχουν λύσεις και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Αρκεί να μου δώσω το χρόνο και την απαιτούμενη προσοχή για να ψάξω και να τις βρω.

Εδώ είναι που έρχονται να βοηθήσουν οι “άγκυρες”. Οι “άγκυρές” μου είναι εκείνα τα πράγματα, οι ασχολίες ή/και οι καταστάσεις στη ζωή που μου δίνουν ζωή, ενέργεια, χαρά. Με συνδέουν με τον γνήσιο εαυτό μου, με αυτό που θέλω να είμαι την κάθε στιγμή, με αυτά που θέλω να έχω στη ζωή μου. Έτσι λοιπόν, όσο κι αν με ζορίζει η πραγματικότητα, εγώ έχω τη δυνατότητα πάντα να ξεφεύγω από αυτήν κρατώντας γερά τις “άγκυρές” μου, που θα με βοηθούν να επιστρέφω πάντα σε εμένα.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι “άγκυρες” που με κρατούν συνδεδεμένο με εμένα είτε στις ευχάριστες στιγμές είτε στις δυσκολίες που συμβαίνουν;

Ενδεικτικά αναφέρω τις πιο κάτω:

Χόμπυ, τις ασχολίες εκείνες που αγαπώ να κάνω. Ακόμα κι αν δεν είμαι σε θέση να τα κάνω όπως ακριβώς τα έκανα, ας προσπαθήσω να τα κάνω με κάποιον τρόπο. Ίσως να μην έχω μαζί μου εκεί που βρίσκομαι κάποιο μουσικό όργανο για να παίξω για παράδειγμα, όπως θα έκανα αν ήμουν σπίτι μου, όμως μπορώ να ακούω μουσική. Γιατί αυτό είναι που αγαπάει να έχει ο εαυτός μου στη ζωή του.

Άθληση. Με βοηθάει πάντα να διώχνω ένταση από μέσα μου και μου φτιάχνει την ψυχολογία μου. Στις διακοπές για παράδειγμα ας αυξήσω τις ώρες που κολυμπάω ή ας πάω δύο φορές την ημέρα. Στις δύσκολες ημέρες  που ίσως δεν προλαβαίνω να πάω γυμναστήριο, ας προσπαθήσω να βγω έστω και αργά για ένα περπάτημα.

Γράψιμο. Πιθανά ένας τύπος ημερολογίου το οποίο θα με βοηθάει να συνειδητοποιώ πώς περνάει η ημέρα μου. Τι όμορφο έκανα ή τι δύσκολο διεκπεραίωσα. Μία έκφραση των συναισθημάτων  μου, καλών ή κακών, που θα με βοηθάει να καταλαβαίνω πόσο συνδεδεμένη παραμένω με τις άγκυρές μου ή αν αυτές έχουν χαλαρώσει και εγώ χρειάζεται να τις “σφίξω” για να νιώσω καλύτερα.

Επικοινωνία με φίλους. Σημαντικό να μιλάω με ανθρώπους που με αγαπούν και με καταλαβαίνουν για να μοιράζομαι μαζί τους σκέψεις και συναισθήματα. Η απομόνωση είναι το χειρότερο για τον εαυτό μου, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκομαι.

Διατροφή. Να φροντίσω το φαγητό μου να παραμείνει ισορροπημένο. Σαφώς και οι διακοπές εμπερικλείουν κραιπάλες όμως δεν χρειάζεται να είναι καθημερινές ή συνεχείς. Και στα δύσκολα να μην ξεχνάω ότι το σώμα αυτό, που αντιμετωπίζει δοκιμασίες, χρήζει περισσότερης φροντίδας. Να φροντίσω λοιπόν να μην χάνω γεύματα και να μην τρώω άτσαλα. Το ότι περνάω δύσκολα δεν σημαίνει ότι πρέπει να με “κακοποιήσω” και διατροφικά ακόμα περισσότερο.

Πνευματική σύνδεση. Αν έχω κάποιους τρόπους να συνδέομαι πνευματικά με κάτι Ανώτερο από εμένα, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, ας φροντίσω να το διατηρήσω, είτε είμαι διακοπές είτε περνάω δύσκολα, και πιθανά και να προσπαθήσω να το αυξήσω. Να φέρω το Θεό της κατανόησής μου πιο κοντά μου, να Τον αφήσω να με πάρει αγκαλιά και να Του παραδώσω όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μου για να τα διαχειριστεί Εκείνος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εργασία. Ας προσπαθήσω να δω αυτό το σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, για το οποίο αφιερώνω τουλάχιστον το ένα τρίτο της ημέρας μου, από μία άλλη οπτική γωνία. Πιθανά να σκεφτώ τι θέλω να αλλάξω ή με ποιο τρόπο να προσεγγίσω τη δουλειά μου διαφορετικά. Να προσπαθήσω να μείνω συνδεδεμένη με αυτήν, ειδικά όταν τυχούσες δυσκολίες με απορροφούν και με κάνουν να την ξεχνάω.

Εύχομαι πάντα οι καταστάσεις που μας βγάζουν από την καθημερινότητά μας να έχουν να κάνουν μόνο με διακοπές και ξεκούραση. Σε κάθε περίπτωση να θυμάμαι πάντα ότι όποια κατάσταση βιώνω σήμερα, ευχάριστη ή δυσάρεστη, είναι περιστασιακή. Δεν θα διαρκέσει για πάντα. Και εγώ χρειάζεται να παραμένω στη  ηρεμία και στην ασφάλεια του λιμανιού μου δεμένη με τις “άγκυρές” μου.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!