Φόβος αποδοχής και ακεραιότητα ατόμου

Πώς ο φόβος της αποδοχής μπορεί να επηρεάσει την ακεραιότητά μου στον επαγγελματικό χώρο;

Στο λεξικό η έννοια της ακεραιότητας ορίζεται ως “η ιδιότητα ή η κατάσταση του ακέραιου”. Και όταν μιλάμε για ακέραιο χαρακτήρα αναφερόμαστε σε μία έντιμη προσωπικότητα, σε έναν άνθρωπο που έχει το θάρρος να εκφράζει αυτά που παρατηρεί, έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται. Για πολλά άτομα η ακεραιότητα είναι μία πολύ σημαντική αξία και την τιμούν σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους τόσο στο προσωπικό όσο και στο επαγγελματικό πεδίο.

Όμως πολλές φορές η ακεραιότητα των ατόμων μπορεί να επισκιαστεί από το φόβο της αποδοχής. Το να εκφράζει κάποιος την άποψη του για τα γεγονότα με ειλικρίνεια και τιμιότητα μπορεί να μην είναι ευχάριστο για κάποιους άλλους. Ο φόβος ότι μπορεί ο άλλος άνθρωπος να δυσαρεστηθεί, να με απορρίψει, να μου δημιουργήσει πρόβλημα π.χ. στην επαγγελματική μου καριέρα ακόμα και στην καθημερινότητά μου στη δουλειά, μπορεί να δημιουργήσει μία σημαντική εσωτερική σύγκρουση στο άτομο που προσπαθεί να μείνει πιστό στις αξίες του, διατηρώντας συγχρόνως ισορροπίες στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μία τέτοια κατάσταση;

  • Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντική αξία είναι για μένα η ακεραιότητα. Και ότι για να έχω ισορροπία μέσα μου χρειάζεται να κινηθώ σύμφωνα με αυτήν την αξία μου.
  • Να προσπαθήσω να δουλέψω το θέμα που έχω αναλάβει όσο καλύτερα μπορώ έτσι ώστε η άποψή μου πάνω σε αυτό να είναι κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική και να βασίζεται σε κοινά αποδεκτές αρχές και πολιτικές του χώρου μου.
  • Να εκφραστώ με έναν τέτοιο τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει προσωπικές αιχμές προς οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, αλλά να αναφέρομαι μόνο σε παρατηρήσεις, στοιχεία και γεγονότα.
  • Να κρατήσω χαμηλούς τόνους τόσο στην ένταση της φωνής μου, όσο και στην έκφραση της άποψής μου.
  • Να μην προσπαθήσω να πείσω τους άλλους ανθρώπους, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά την άποψή μου. Απλά να είμαι ο εαυτός μου και να πω αυτά που πιστεύω.
  • Να μην μπω σε περιττούς διαλόγους αν οι άλλοι προσπαθήσουν για να με πείσουν να αλλάξω άποψη.

Και το κυριότερο απ’ όλα να έχω πίστη και αποδοχή του εαυτού μου και των πιστεύω μου.

Αφήστε μια απάντηση