Τα όρια στη ζωή μου

Η λέξη όριο με βάση την ετυμολογία της σημαίνει το σημείο εκείνο όπου αρχίζει ή τελειώνει κάτι.

Το ανώτερο ή το κατώτερο σημείο που δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ξεπεραστεί, επειδή σε αντίθετη περίπτωση το άτομο χάνει τον εαυτό του και παύει να ζει τη ζωή που το ίδιο επιλέγει. Αντίθετα ζει για να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της προσωπικότητάς του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές ανισορροπίες, ακόμα και σε σωματικές ασθένειες.

Πόσο συχνά με έχουν απασχολήσει στην προσωπική μου ζωή τα όρια της δικής μου προσωπικότητας; Ποια είμαι και πού οριοθετούμαι σαν άνθρωπος; Ποια είναι τα πράγματα που αντέχω; Τι θέλω εγώ για μένα, στη δική μου ζωή, ανεξάρτητα με το τί θέλουν οι άλλοι για μένα;

Ερωτήματα πολύ σημαντικά για τον κάθε άνθρωπο μια και καθορίζουν την προσωπικότητά του, τις αντοχές του, τη συναισθηματική του κατάσταση καθώς και κάθε σχέση που έχει στη ζωή του.

Για να έχω λοιπόν εσωτερική ισορροπία είναι βασικό να έχω υπ’ όψιν μου τα εξής:

 1. Σε ποιον τίθενται τα όρια 
  Τα όρια τα θέτω εγώ στη δική μου ζωή και όχι στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Τα όρια επί της ουσίας προσδιορίζουν εμένα ως άτομο. Αν εγώ οριοθετηθώ, εκ των πραγμάτων οι άλλοι άνθρωποι αναγνωρίζουν μέχρι πού μπορούν να “προχωρήσουν”. Και είναι σίγουρο ότι, ανεξάρτητα με το αν τους δυσαρεστεί, επί της ουσίας τους βοηθάει γιατί εμμέσως οριοθετούνται και οι ίδιοι (μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί που αρχίζει το δικό μου όριο).
 2. Τι θέλω την κάθε στιγμή και σε κάθε σχέση 
  Πολύ σημαντικός παράγοντας για να θέσω τα σωστά όρια είναι να με γνωρίζω. Να είμαι σε θέση να αναγνωρίσω τα θέλω μου, την προσωπική μου θέση για κάθε θέμα και να έχω το θάρρος της γνώμης μου, ανεξάρτητα αν εκφράζοντάς την μπορεί να “ξεβολέψω” κάποιους ανθρώπους.
  Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωρίσω τα “θέλω” μου από τα “πρέπει”, ειδικά όταν τα τελευταία επιβάλλονται από αγαπημένα άτομα μέσω συναισθηματικών χειρισμών ή δημιουργίας προς εμέ ενοχών. Χρειάζομαι να είμαι σε θέση να αναγνωρίζω αυτή την κατάσταση, να καταλάβω ότι λειτουργεί ενάντια στον εαυτό μου και το προσωπικό μου όφελος και να αντιδράσω με τρόπο που θα υποστηρίζει τα “θέλω” μου.
 3. Ο χρόνος που θέτω τα όριά μου 
  Το να επιλέξω την κατάλληλη χρονική στιγμή είναι πολύ βασικός παράγοντας για την επιτυχία του στόχου μου.
  Για καινούριες συνεργασίες καλό είναι η οριοθέτησή μου να γίνεται ευθύς εξ αρχής για να γνωρίζει ο συνεργάτης το πλαίσιο της συνεργασίας μας. Στις σχέσεις πολλές φορές χρειάζεται να περιμένω, να δίνω λίγο χρόνο για να αντιληφθώ πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο, να δω αν αυτό με εκφράζει ή όχι και να προσδιορίσω μέχρι που ή από που μπορώ και θέλω να ανεχτώ πράγματα και καταστάσεις.
  Σε ότι αφορά τη χρονική στιγμή που θα γίνει η σχετική συζήτηση, καλό είναι να έχω επιλέξει ένα ουδέτερο μέρος, χωρίς την παρουσία τρίτων, να αισθάνομαι ότι ο άλλος άνθρωπος είναι “ανοιχτός” για να ακούσει και ότι δεν τον απασχολεί κάτι άλλο που θα του αποσπάσει την προσοχή.
 4. Πώς θέτω τα όριά μου – Χτίζοντας γέφυρες και όχι τοίχους: 
  Τις περισσότερες φορές ο τρόπος που εκφράζω μία θέση είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτά που θα πω. Έτσι λοιπόν καλό είναι να λαμβάνω υπ’ όψιν τα πιο κάτω:

  • θέτω τα όρια με αγάπη, με ψυχραιμία, με ήρεμο τόνο φωνής. Η ένταση και οι συγκρούσεις απομακρύνουν την επικέντρωση από το τί λέω και βάζουν το συνομιλητή μου σε θέση άμυνας, δίνοντάς του δικαιολογία να εμμένει στις απόψεις του ακόμα και όταν βαθιά μέσα του αναγνωρίζει ότι δεν είναι σωστές.
  • μιλάω πάντα μόνο για μένα, για το πώς νιώθω, τί μου προκαλεί η συγκεκριμένη κατάσταση, τί αντέχω να κάνω, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη ζωή μου, προσπαθώντας να είμαι ξεκάθαρη και σαφής.
  • αποφεύγω τις αναφορές καθώς και τις αιχμές σε έναν άλλον άνθρωπο. Το τί κάνουν ή πιστεύουν οι άλλοι δεν μπορώ να το ελέγξω. Έτσι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθώ να τους αλλάξω. Αν αυτό που θα πω αφορά σε συμπεριφορά, επικεντρώνομαι σε αυτήν και αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς για το άτομο που εκφράζει αυτή τη συμπεριφορά.
  • δεν υπαναχωρώ σε αυτά που θα πω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαι ευέλικτη στην τελική διαμόρφωση της θέσης μου βάσει των όσων θα ακούσω. Όμως είναι καλύτερα να μην πω τίποτα επιπλέον πάνω στις αντιρρήσεις που πιθανά θα ακούσω, από το να πάρω μία θέση, την οποία στη συνέχεια δεν μπορώ να υποστηρίξω.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μας θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *