Πώς να βάλω χαρά στην καθημερινότητά μου;

Έχει κλείσει ήδη ένας χρόνος από το πρώτο lockdown εξαιτίας του κορωνοιού. Και όσο κι αν το καλοκαίρι υπήρξε μία όμορφη ανάπαυλα, από το Νοέμβριο και μετά που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο lockdown, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στη λειτουργία των σχολείων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο, καθώς επίσης και τα αυξανόμενα κρούσματα, έχουν δημιουργήσει μία σειρά από συναισθήματα κόπωσης, θλίψης, ακόμα και κατάθλιψης σε αρκετές περιπτώσεις.

Βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και είναι πολύ σημαντικό να βγούμε από αυτήν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οι παλιοί λένε ότι είναι μία κατάσταση πολέμου. Όπως λοιπόν και σε κάθε πόλεμο έτσι και εδώ χρειάζεται να αντισταθούμε και να κρατήσουμε ψηλά την ψυχολογία μας, έτσι ώστε όταν “όλο αυτό” μπει σε μία σειρά και αρχίσουμε να έχουμε κάποια κανονικότητα, να είμαστε υγιείς και σε θέση να επανέλθουμε στην όποια καθημερινότητα θα έχει διαμορφωθεί τότε.

Τι κάνω λοιπόν μέχρι τότε; Να βάλω χαρά στη ζωή μου! Να βάλω χαρά στην καθημερινότητά μου. Ας αυξήσω τα επίπεδα της σεροτονίνης μου, της “ορμόνης της ευφορίας”. Και η χαρά ξέρετε δεν χρειάζεται να είναι κάτι το τρομερό ή κάτι το πολύ “μεγάλο”. Η χαρά μπορεί να βρεθεί σε απλά καθημερινά πράγματα, που γλυκαίνουν την ψυχή του καθενός και τον βοηθούν να κρατήσει ισορροπία. Και δεδομένου ότι έχουμε μείνει πολλούς μήνες μέσα, καλό θα ήταν να επιλέξουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, τηρώντας πάντα τα μέτρα και τους υφιστάμενους περιορισμούς για το καλό της υγείας της δικής μας και των υπολοίπων.

Έχει μπει η άνοιξη! Όλα ανοίγουν ξανά, η φύση ανθίζει, ας αφήσουμε και εμείς τις ψυχές να ανοίξουν και να γεμίσουν με φως και ενέργεια. Ας βγούμε έξω λοιπόν!

Επαφή με τη φύση

Ότι έχει ο καθένας κοντά του. Μπορεί να είναι θάλασσα, βουνό, ένα άλσος, ένα πάρκο. Μία βόλτα σε τέτοια μέρη βοηθάει την ψυχολογία να “ανέβει”, με φορτίζει με θετική ενέργεια, με κάνει να αισθάνομαι ζωντανή, αυξάνει τη δημιουργικότητά μου, μειώνει το άγχος και μου προκαλεί πνευματική διαύγεια.

Έκθεση στον ήλιο

Οι ηλιόλουστες μέρες γίνονται όλο και περισσότερες. Οι ημέρες μεγαλώνουν, σε λίγο αλλάζει και η ώρα, και υπάρχει αρκετός χρόνος για μια βόλτα στη λιακάδα. Αρκεί να το βάλω στο πρόγραμμά μου. Ο ήλιος είναι ζωή! Είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό. Με κάνει να αισθανόμαι πιο αισιόδοξη, με κάνει πιο παραγωγική και πιο δημιουργική στη δουλειά μου, με βοηθάει να αντιμετωπίζω θετικά τις καταστάσεις. 

Άθληση

Καλή ήταν η άθληση μέσω των διάφορων ηλεκτρονικών πλατφόρμων το χειμώνα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αθληθώ έξω και κατά προτίμηση στην ύπαιθρο. Ένα βάδισμα, ένα τρέξιμο, ασκήσεις γυμναστικής σε ένα πάρκο είναι ότι καλύτερο. Ας βρω το παλιό μου ποδήλατο, ας του φουσκώσω τα λάστιχα και ας ξεκινήσω τις βόλτες στη γειτονιά αρχικά, μέχρι να το ξανασυνηθίσω, και πιο μακριά αργότερα. Είναι απίστευτη η ευφορία που θα νιώσω μέσα μου μετά από μία τέτοια δραστηριότητα.

Βόλτες με έναν φίλο

Αρκετά με τις βιντεοκλήσεις. Ας δώσω ραντεβού με έναν φίλο να πάμε μαζί για άθληση ή απλά για μία βόλτα. Να ξαναθυμηθώ την δια ζώσης ανθρώπινη επικοινωνία. Να αισθανθώ κοντά μου την ανθρώπινη παρουσία. Να νιώσω ότι δεν είμαι μόνη και αποκομμένη από τους άλλους. Να αισθανθώ πάλι ότι ανήκω. Στην παρέα μου, στους φίλους μου, στους ανθρώπους που με αγαπάνε και νοιάζονται για μένα.

Ας σταματήσω λοιπόν να εστιάζομαι σε αυτά που δεν έχω και ας δώσω βαρύτητα σε αυτά που μπορώ να έχω. Και κυρίως έξω από το σπίτι. Ας τα αξιοποιήσω για να δώσω χαρά στη ζωή μου και στους ανθρώπους γύρω μου.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!