Διαχείριση αλλαγής μέσω του coaching

Ξεκινώντας σιγά-σιγά να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, καλούμαι να αντιμετωπίσω μία νέα πραγματικότητα. Συνειδητοποιώ ότι, για την ώρα τουλάχιστον, η ζωή μου δεν θα συνεχίσει να είναι όπως πριν. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν δουλειά, κάποιοι άλλοι όχι, κάποιοι πηγαίνουν καθημερινά, κάποιοι άλλοι εκ περιτροπής. Ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που δούλευαν. Επαγγελματίες που δεν έχουν πελάτες να δουλέψουν.

Τα παιδιά γυρίζουν σιγά-σιγά στα σχολεία τους, οι μεγάλοι άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι, η προσοχή μου χρειάζεται να είναι ακόμα αυξημένη. Συνεχίζω να φροντίζω διεξοδικά την υγιεινή μου και συγχρόνως αποφεύγω αγκαλιές, χειραψίες και συγχρωτισμό. Αλλαγές πάρα πολλές που μου δημιουργούν ένα σάστισμα.

Καλούμαι να διαχειριστώ μία νέα ζωή. Με νέα δεδομένα. Το αίσθημα του φόβου και της μοναδικότητας της δυσκολίας, που μπορεί να μην το αντιλαμβάνομαι αλλά υπάρχει ακόμα. Και παράλληλα με όλα αυτά εγώ καλούμαι να συνεχίσω τη ζωή μου, να είμαι λειτουργικός, δημιουργικός και παραγωγικός. Σε όλο αυτό χρειάζομαι βοήθεια. Χρειάζομαι ενδυνάμωση. Χρειάζομαι υποστήριξη για να μπορέσω να λειτουργήσω αποτελεσματικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που καλούμαι να αντιμετωπίσω.

Εδώ έρχεται το coaching. Γιατί το coaching είναι το υπ’ αριθμόν 1 εργαλείο για τη διαχείριση της αλλαγής. Είτε την επιλέγω εγώ, είτε μου επιβάλλεται. Μπορεί να με βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά να δω τη ζωή μου διαφορετικά και να χτίσω μία νέα πραγματικότητα σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μου χρειάζεται να αλλάξω.

Το coaching μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, μια και με τα διάφορα είδη που υπάρχουν μπορώ να βοηθηθώ όπου και όπως χρειάζομαι και έχω ανάγκη. Το coaching μου προσφέρει ενδυνάμωση, υποστήριξη και κινητοποίηση προκειμένου να πετύχω τους εκάστοτε στόχους μου (εσωτερικούς ή εξωτερικούς), βοηθώντας με να χαράξω το δρόμο που θα με οδηγήσει σε αυτούς. Ενδεικτικά αναφέρω τα πιο κάτω είδη coaching με μια σύντομη περιγραφή τους. Σίγουρα κάποιο από αυτά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχω αυτή την εποχή.

Life Coaching: Είναι το μέσον για να επιφέρω αλλαγές τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μου. Μπορεί να αφορά θέματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, προσωπικής και πνευματικής ανάπτυξης, βελτίωσης προσωπικών σχέσεων.

Business Coaching: Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή εταίρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες, βοηθώντας τους:

  • να επανεκινήσουν την εργασία τους σε όλα τα επίπεδα (πωλήσεις, δημιουργία και προβολή προϊόντων, προώθηση επιχείρησης, οργάνωση, κ.λπ.)
  • να προσδιορίσουν το όραμά τους μέσα στο χώρο που δραστηριοποιούνται και να προσανατολίσουν τις ενέργειές τους προς αυτό
  • να ανακαλύψουν και να ενδυναμώσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που θα επηρεάσουν και θα διευκολύνουν την επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων.

Executive Coaching: Aπευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδρυμάτων (CEOs, Διευθύνοντες Συμβούλοι, Ηγετική Ομάδα).  Μπορεί να τους βοηθήσει σε θέματα που έχουν να κάνουν ενδεικτικά με στρατηγικό προγραμματισμό, δομές της εταιρείας καθώς και την κουλτούρα του οργανισμού.

Middle management Coaching: Αφορά στελέχη εταιρειών και μπορεί να βοηθήσει:

  • στην ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, ώστε με τον τρόπο αυτό τα στελέχη να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν για αλλαγές ολόκληρη την ομάδα που έχουν υπό την ευθύνη τους, 
  • στην ευθυγράμμιση των προσωπικών τους αξιών με το όραμα και την αποστολή της επιχείρησης
  • στη δέσμευση και την ικανοποίηση από την εργασία, η οποία δημιουργεί βελτιωμένο εργασιακό περιβάλλον, καλύτερη συνεργασία και βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρείας.

Corporate Coaching: Στις περιπτώσεις αυτές ο coach αναλαμβάνει υπαλλήλους μίας επιχείρησης ή οργανισμού προκειμένου να τα βοηθήσει να βελτιώσουν ή να αυξήσουν την απόδοσή τους, να βελτιώσουν τις συνεργασίες τους μέσα στο ομαδικό περιβάλλον, να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανέβουν ιεραρχικά και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Carrier Coaching: Bοηθάει στη δημιουργία και ανάπτυξη της εργασιακής ζωής του ατόμου και στον επαγγελματικό του προσανατολισμό.

Αποτελεί το μέσον για να επιλέξω το επαγγελματικό εκείνο μονοπάτι που επιθυμώ και είμαι ικανός να διαβώ. Aπευθύνεται σε άτομα που:

  • ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και προσπαθούν να προσανατολιστούν επαγγελματικά
  • βρίσκονται ήδη σε κάποιο επαγγελματικό χώρο και επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την επαγγελματική τους πορεία (career path) και να καθορίσουν τα μετέπειτα βήματα της πορείας αυτής
  • επιθυμούν να αλλάξουν χώρο ή/και αντικείμενο εργασίας αναζητώντας να εντοπίσουν το πού να στραφούν και τι ενέργειες χρειάζεται να κάνουν.

Mindset Coaching: Επικεντρώνεται στην αλλαγή νοοτροπίας ενός ατόμου, βοηθώντας το να είναι η καλύτερη έκδοση του εαυτού του και να απελευθερώσει όλες τις δυνατότητές του.

Πιο συγκεκριμένα επικεντρώνεται στις πεποιθήσεις, τα μπλοκαρίσματα, τις συμπεριφορές, τις συνήθειες και τα μοτίβα σκέψεων που εμποδίζουν το άτομο να ζήσει τη ζωή που θέλει ή να δημιουργήσει την επιχείρηση που επιθυμεί.

Χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές επαναπρογραμματισμού για την εξάλειψη των ανωτέρω και την αντικατάστασή τους με αυτά που εξυπηρετούν τον πελάτη.

Athletic Coaching: Είναι ο μόνος τομέας coaching όπου χρησιμοποιείται ο όρος “προπονητής” για τον coach, μια και από τον αθλητισμό ξεκίνησε η όλη ιδέα του coaching. Ο προπονητής λοιπόν ενδυναμώνει και προπονεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές και τους διδάσκει τις βασικές αρχές ενός αθλήματος. Τους εκπαιδεύει να ανταγωνίζονται ομαδικά ή ατομικά. Παρακολουθεί την πρόοδο κάθε αθλητή σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει και προωθεί την αθλητικότητα, τον καλό χαρακτήρα και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των συναθλητών μιας ομάδας.

Nutrition Coaching: Επικεντρώνεται στην παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών διατροφής καθώς και στο να βοηθήσει το άτομο να μάθει πώς να καλλιεργεί καλές σχέσεις με το φαγητό και το σώμα, έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν ισορροπημένο, υγιεινό τρόπο ζωής, αποκτώντας νέες διατροφικές συνήθειες.

Well being Coaching: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου που έχει το άγχος στο σώμα του ατόμου μια και υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη διατροφή, τη γενετική, το ιστορικό υγείας και τις σχέσεις του ατόμου, συνδέοντας όλα αυτά τα στοιχεία μαζί. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει αποτελεσματικά στην αύξηση της ενέργειας και της ζωτικότητας, έτσι ώστε το άτομο να γίνει η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του.

Αναζητήστε λοιπόν σήμερα έναν coach, σύμφωνα με τις ανάγκες σας, που θα σας βοηθήσει να χτίσεται το αύριο που εσείς ονειρεύστε, προκειμένου να ζήσετε τη ζωή για την οποία έχετε γεννηθεί!

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *