Πώς από τον ΚΟΡΟΝΑιό θα κρατήσω την ΚΟΡΩΝΑ;

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η περίοδος είναι μία μεταβατική περίοδος στη ζωή όλων των ανθρώπων. Το πρόβλημα με τον κοροναϊό δεν έχει επιλυθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να βρεθεί κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο που να μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Εμείς όμως αρχίζουμε να βγαίνουμε σιγά-σιγά από τα σπίτια μας και να προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενή μας ζωή, η οποία όμως αλλάζει. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως ήταν πριν. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτό είναι μία πραγματικότητα και χρειάζεται να συμφιλιωθούμε με αυτή και να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε σε αυτή.

Η περίοδος “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” ήταν μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος για όλους τους ανθρώπους. Με πολλές δύσκολες αλλά και πολλές όμορφες στιγμές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι βίωσαν στιγμές και συναισθήματα με τον εαυτό τους και τους δικούς τους ανθρώπους ξεχασμένα από καιρό. Πολύτιμοι λίθοι που τους έδειξαν ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ζωής, πιο ανθρώπινος, πιο ζεστός, πιο πνευματικός, πιο οικογενειακός. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς θα καταφέρω από τον ΚΟΡΟΝΑϊό να κρατήσω την ΚΟΡΩΝΑ; Αυτή με τους πολύτιμούς λίθους που ανακάλυψα αυτή την περίοδο και θέλω να έχω στη ζωή μου.

Και ποιοι είναι οι πολύτιμοι αυτοί λίθοι;

Ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά μου: Μας δόθηκε η ευκαιρία να καθήσουμε όλη η οικογένεια πάλι γύρω από ένα τραπέζι, να φάμε και να συζητήσουμε. Να παίξουμε ομαδικά παιχνίδια όλοι μαζί. Να βγούμε για μία βόλτα με τα ποδήλατα. Συνήθειες ξεχασμένες που δεν είχαμε καν το χρόνο να τις σκεφτούμε, πόσο μάλλον να τις οργανώσουμε.

Ξεκαθάρισμα του σπιτιού (πέταγμα και αναδιοργάνωση): Πόσα ντουλάπια άδειασαν, αποθήκες τακτοποιήθηκαν, ρούχα δόθηκαν, παλιά και από χρόνια αχρησιμοποίητα πράγματα πετάχτηκαν… Το ξεκαθάρισμα του σπιτιού και το πέταγμα παλαιών πραγμάτων συνήθως συνδέεται και με ένα αντίστοιχο αλάφρωμα της ψυχής. Είναι σαν μαζί με την αποθήκη μου να αδειάζουν και οι γωνιές της ψυχής μου, από πράγματα άχρηστα που κρατούσα μέσα μου και με ταλαιπωρούσαν για χρόνια χωρίς νόημα και σκοπό.

Ανακάλυψη της γειτονιάς (περίπατοι με τα πόδια και με το ποδήλατο): Μετά από χρόνια βγήκα για βόλτα στη γειτονιά μου. Μετά από τη συνήθεια του “μπαίνω στο αυτοκίνητο και φεύγω”, συνειδητοποιήσα τις υπέροχες τριανταφυλλιές που έχουν οι γείτονες, πόσο όμορφα μυρίζουν οι ανθισμένες νερατζιές, ένα παλιό γαλακτοπωλείο που δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε.

Καθημερινή άθληση: Τι ωραία αίσθηση. Να πηγαίνω κάθε μέρα για ένα βάδισμα, ένα τρέξιμο ή ένα ποδήλατο. Αυτή την πολυπόθητη άθληση που πάντα έλεγα να τη βάλω στη ζωή μου τώρα ήρθε να εφαρμοστεί μόνο και μόνο για να μου εξασφαλίσει την αλλαγή παραστάσεων και το να βγαίνω λίγο από το σπίτι μετά από τις τόσες ώρες κλεισούρας. Η αίσθηση μετά από αυτό, εκπληκτική!

Διαδικτυακή επικοινωνία με μακρυνούς φίλους: Η αγωνία μου για το τι κάνουν οι φίλοι μου, πώς βιώνουν την κατάσταση, πού βρίσκονται τα παιδιά τους, τι κάνουν με τις δουλειές τους, με έβαλε στη διαδικασία να μάθω να χρησιμοποιώ διαδικτυακές πλαρφόρμες επικοινωνίας και να κανονίζω ομαδικές συναντήσεις για να βρισκόμαστε και να λέμε τα νέα μας.

Ετοιμασία ποιοτικού φαγητού: Πλέον υπήρχε η δυνατότητα και ο χρόνος για ετοιμασία σπιτικού φαγητού, πιο δύσκολα και παραδοσιακά πιάτα, με φρέσκα λαχανικά. Ιδιαίτερες συνταγές, που προσέλκυαν όλη την οικογένεια με ενδιαφέρον και δημιουργικότητα στην κουζίνα, που από ξεχασμένο δωμάτιο έγινε και πάλι η εστία του σπιτιού. Το κέντρο της ζεστασιάς και της φροντίδας που προσέφερα στον εαυτό μου και στους αγαπημένους μου.

Διάβασμα: Βιβλία αγορασμένα και ξεχασμένα σε κάποιες γωνιές του σπιτιού ήρθαν στην επιφάνεια. Το διάβασμα που μπορεί να είχε παραμεληθεί όχι γιατί δεν υπήρχε αντικειμενικά ο χρόνος, αλλά γιατί έχοντας μάθει στο διαρκές “τρέξιμο”, ήταν δύσκολο να κάνει κανείς μία “παύση” μέσα στην ημέρα του για να καθίσει σε έναν καναπέ και να απολαύσει ένα όμορφο βιβλίο.

Φροντίδα του σώματος: Έχοντας κλειστά όλα τα μαγαζιά περιποίησης του σώματος, δημιουργήθηκε ακόμα πιο έντονη η ανάγκη της αυτοφροντίδας. Και αυτή η αυτοφροντίδα ήταν ακόμα πιο σημαντική από αυτήν που πρόσφερα στον εαυτό μου παλαιότερα. Γιατί προερχόταν από εμένα για εμένα ή για αγαπημένα μου πρόσωπα.  Εγώ κλήθηκα  να βάψω τα μαλλιά μου, να βάψω τα νύχια μου, να κουρέψω τα παιδιά μου και τον άντρα μου.

Προσευχή-διαλογισμός: Η διαχείριση του φόβου χρειάζεται ασφαλιστικές δικλείδες για να αντιμετωπιστεί και από τους καλύτερους τρόπους για να  επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της  προσευχής ή/και του διαλογισμού. Αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο η ενδοσκόπηση, η αυτοσυγκέντρωση  και η επικοινωνία:

 • με την ανώτερη πλευρά του εαυτού του ο καθένας ή
 • με μία ανώτερη δύναμη, όπως την αντιλαμβάνεται κανείς ή
 • με μία θεϊκή οντότητα,

δημιουργώντας αυτό το αίσθημα της εναπόθεσης της δυσκολίας σε κάτι ανώτερο από εμένα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πολύ ενδυναμωτικά και να δώσει τη δύναμη και το κουράγιο που έχει ανάγκη κανείς για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.

Η πιο πάνω λίστα πολύτιμων λίθων είναι ενδεικτική και ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει  αντίστοιχα θετικά πράγματα που βίωσε αυτήν την περίοδο της καραντίνας.

Τα ερωτήματα πολλά:

 • Πώς όλα αυτά, τα τόσο σημαντικά για μένα, θα τα διατηρήσω και από εδώ και πέρα;
 • Πώς θα αποφύγω να μπω στην προηγούμενη κανονικότητα, που δυστυχώς είχε και πολλά “αρρωστημένα” στοιχεία;
 • Τι θέλω να αλλάξω στον τρόπο ζωής μου, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα βίωσα αυτήν την περίοδο;

Γιατί σε όλους έχει συμβεί να αναστοχάζονται την ζωή τους και τις προτεραιότητές της μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός. Αλλά, επίσης έχει συμβεί σε όλους σχεδόν, αυτή η διάθεση αναστοχασμού να σβήνει πολύ σύντομα, σε λίγες μόνον ώρες.

Το σημαντικό είναι ότι η περίοδος αυτή δεν ήταν μικρή. Ήταν αρκετή ώστε να μου δημιουργήσει τις απαραίτητες μνήμες και να γλυκάνει τόσο την ψυχή μου που να με βάλει στη διαδικασία να προσπαθήσω να κρατήσω έστω και λίγο όλα τα παραπάνω στην καθημερινότητά μου.

Μπορεί να γυρίσω σε παλιά ωράρια, σε παλιά πήγαινε-έλα στη δουλειά, όμως δεν θα είμαι ποτέ πια η ίδια. Oύτε θα μου είναι τόσο εύκολο να αποστερηθώ ξανά όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία, που μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια αυτής της περιόδου ήρθαν να γλυκάνουν τη ψυχή μου και να μου θυμίσουν ότι πάνω απ’ όλα είμαι άνθρωπος και μετράνε πολύ στη ζωή μου οι ανθρώπινες σχέσεις, η επαφή με τον εαυτό μου και με τη φύση. Δομικά στοιχεία για την ανθρώπινη ύπαρξη, για την ψυχική ισορροπία και για την ανάπτυξη του πνεύματος και τη δημιουργικότητα.

Έγκειται λοιπόν σε εμένα να θέσω μέσα μου τα όρια εκείνα και να κάνω τις επιλογές αυτές που θα μου επιτρέψουν να κρατήσω στην καθημερινότητά μου όλους αυτούς τους πολύτιμούς λίθους που ανακάλυψα το τελευταίο δίμηνο, ότι μπορούν να υπάρξουν στη ζωή μου. Μπορεί να δυσκολευτώ να το κάνω δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Και να μην ξεχνάω. Ότι και να λέω, ότι και να νομίζω, από εμένα εξαρτάται και ΜΟΝΟ!

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!

4 Απαντήσεις στο “Πώς από τον ΚΟΡΟΝΑιό θα κρατήσω την ΚΟΡΩΝΑ;”

 1. Μια αισιόδοξη θεώρηση της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.
  Μου θύμισε την…Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς!!!
  Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και καλό είναι να τις βλέπουμε και τις δυό….

 2. Πολύ καλό! Αρτιο, σωστά εστιασμένο και ρεαλιστικό!Σίγουρα μόνο από εμάς εξαρτάται να κρατήσουμε την…κορώνα και να μην…ξεχαστούμε!Ευχαριστούμε που μας βοηθάς σ΄άυτό!

 3. Μου άρεσε η θετική, αισιόδοξη ματιά. Μια τέτοια ματιά έχει έναν δυναμισμό ο οποίος αντισταθμίζει την αίσθηση της ανισχυρότητας και του έξωθεν ελέγχου που προσλάβαμε κατά την περίοδο αυτή. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στα ανθρώπινα πρόσωπα και στις σχέσεις (κι αυτά “κινδύνεψαν” πρόσφατα κατά διάφορους τρόπους). Ευχαριστούμε!

 4. Πολύ μου άρεσε.Ευρηματικό το “κορώνα” που κρατώ κ εστιάζω στα καλά.
  Ωραία γραφή,απλή,όχι απλοική,με ουσία,με νόημα,ανθρώπινη ,να πάρουμε τα πάνω μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *