Ποια είναι η στάση μου απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μου σήμερα;

Η στάση έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζω τις καταστάσεις, τους ανθρώπους και τον εαυτό μου.

Όταν έχω μία κατάσταση τι βλέπω σε αυτήν; Μόνο τις δυσκολίες που μου δημιουργεί; Για παράδειγμα η σημερινή κατάσταση με τον κοροναιό. Πώς την αντιμετωπίζω; Τι σκέφτομαι για αυτή την κατάσταση; Τι είδους αρνητικά σενάρια μπορεί να δημιουργεί το μυαλό μου; Τι θα συμβεί σε εμένα και στους δικούς μου ανθρώπους; Τι θα συμβεί στη δουλειά μου;

Όμως τι νόημα έχει να επικεντρώνομαι σε κάτι μελλοντικό, το οποίο δεν το γνωρίζω και το κυριότερο δεν μπορώ να το ελέγξω. Το μόνο που καταφέρνω είναι να κάνω άσχημο το σήμερα μου, να μαυρίζω την ψυχή μου για πράγματα που μπορεί να προκύψουν αλλά μπορεί και να μην προκύψουν ποτέ. Αλλά ακόμα και αν προκύψουν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν τη χειρότερη δυνατή έκβαση.

Αυτή τη στιγμή σε μία τόσο έντονη συγκυρία που βιώνω, το παρελθόν μοιάζει πολύ μακρινό και αχνό και το μέλλον τελείως αβέβαιο και απροσδιόριστο. Το παρόν είναι πολύ ισχυρό και χρειάζεται να επιλέξω το πώς θέλω να το αντιμετωπίσω.

Σήμερα έχω την επιλογή μία άσχημη κατάσταση να τη δω διαφορετικά, γεγονός που θα με βοηθήσει να ξεφύγω και από τους φόβους μου. Αντί να εστιάσω σε αυτά που δεν έχω αυτή τη στιγμή (π.χ. βόλτες, ελευθερία κινήσεων, εργασιακό χώρο, πιθανά και εργασία, ανθρώπινες επαφές) να εστιάσω σε αυτά που μου φέρνει το σήμερά μου (προσέγγιση με τους δικούς ανθρώπους, κοινές δραστηριότητες εντός του σπιτιού, ξεκούραση από διαδρομές πηγαίνε-έλα στη δουλειά, ενασχόληση με το σπίτι μου, με τα χόμπυ μου, με τον εαυτό μου).

Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει: “Δεν υπάρχει πρόβλημα, χωρίς ένα δώρο στα χέρια του για σένα”.

Το θέμα είναι τί επιλέγω; Να κοιτάω το “πρόβλημα” ή να ανοίγω το “δώρο” που μου προσφέρεται;

Μα θα μου πείτε: “Μου συμβαίνει αυτόματα. Τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω;”.

Να επιλέξω να αλλάξω την εστίαση της προσοχής μου. Οι σκέψεις δημιοργούνται σύμφωνα με το πού είναι στραμμένη η προσοχή μου.

Ας περιορίσω την ενημέρωση που λαμβάνω καθημερινά για τα θέματα του κοροναιού καθώς και τις σχετικές συζητήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στην πατρίδα μας. Μπορώ να επιλέξω να ενημερώνονμαι κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να σταματάω εκεί.

Ας έχω ένα ημερήσιο πλάνο δράσης με 2-3 πράγματα που θέλω να κάνω μέσα στην ημέρα, το οποίο είναι καλό να το διαμορφώνω και να το γράφω από την προηγούμενη ημέρα. Το γραπτό έχει άλλη “δύναμη” από το να το έχω απλά στο μυαλό μου. Με βοηθάει να κάνω τους στόχους μου συγκεκριμένους, να εστιάζω σε αυτούς, να δεσμεύομαι βλεποντάς τους και άρα με φέρνει πιο κοντά στην υλοποίησή τους. Μπορεί να μην τα ολοκληρώσω όλα, όμως θα έχω πετύχει κάποιες μικρές νίκες μέσα στην ημέρα που θα με κάνουν να αισθανθώ ότι είχα μία δημιουργική ημέρα.

Ας επιλέξω η μέρα μου να έχει αυτοφροντίδα. Κάποια γυμναστική, είτε εντός του σπιτιού είτε μέσω ενός περιπάτου, σωστή και υγιεινή διατροφή, beaute για την περιποίηση του σώματός μου, ενασχόληση με κάποιο χόμπυ, διάβασμα…γενικότερα πράγματα που με κάνουν να αισθάνομαι ότι με φροντίζω και με αντιμετωπίζω με γλυκύτητα και σεβασμό.

Ας επενδύσω στις σχέσεις με την οικογένειά μου. Τώρα μετά από καιρό, μου δίνεται η δυνατότητα να βρεθώ μαζί, μέσα στο σπίτι, με ολόκληρη την οικογένεια. Να καθήσουμε γύρω από ένα τραπέζι για φαγητό, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο, να δούμε μία ταινία που μας αρέσει. Να αισθανθούμε τη ζεστασία και το αίσθημα του “ανήκειν” σε αυτή την οικογένεια.

Μια άλλη ευκαιρία που έχω αυτόν τον καιρό είναι να τακτοποιήσω χώρους ή πράγματα του σπιτιού μου αδειάζοντας ή πετώντας πράγματα που έμεναν για χρόνια κάπου στιβαγμένα. Αυτή η διαδικασία πολλές φορές αντανακλά σε αντίστοιχα εσωτερικά ξεκαθαρίσματα της ψυχής. Παρατηρώ κάνοντάς την ότι με βοηθά να επικεντρωθώ στο μέσα μου και στο τώρα μου και να βάλω σε μία τάξη όλα αυτά που μπορεί να ήταν στην ψυχή μου μπερδεμένα για χρόνια. Ιστορίες από το παρελθόν, διλήμματα για επιλογές, αποφάσεις που με ταλαιπωρούσαν, σχέσεις προβληματικές…

Συμπερασματικά αυτή η περίοδος μπορεί όντως να είναι μία ευλογημένη περίοδος. Μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μία παύση στην ζωή που είχα μέχρι σήμερα και να στραφώ προς τα “μέσα”, σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς. Ας φροντίσω να την εκμεταλλευτώ εποικοδομητικά και δημιουργικά. Το “δώρο” που μου χαρίζεται είναι πολύτιμο!

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *