Στόχοι για την καινούρια “σχολική χρονιά”

Μπορεί να μην ξεκινάει για όλους το σχολείο, όμως το τέλος του Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, της ξεκούρασης, της ανάπαυλας.

Μπορεί όλοι λίγο έως πολύ να εστιαζόμαστε στο πρόβλημα του κορωναϊού και στο πώς θα το αντιμετωπίσουμε φορώντας ή μη μάσκες, σε ποια μέρη θα πάμε και σε ποιες ώρες, με τι αποστάσεις μεταξύ μας, όμως χρειάζεται να βγούμε και λίγο έξω από αυτό. Γιατί η ζωή μας με ή χωρίς κορωναϊό συνεχίζεται και ο καθένας από εμάς πρέπει να την τιμήσει με τις επιλογές του και τον τρόπο δράσης του. 

Με το ξεκίνημα του φθινοπώρου μου δίνεται η ευκαιρία για καινούρια ξεκινήματα. Καλό θα είναι να μην τα αφήσω απλά να κυκλοφορούν στο μυαλό μου. Τα όνειρά μου, οι στόχοι μου, οι προσδοκίες μου ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάσει κανείς τα πράγματα που επιθυμεί να πραγματοποιηθούν στη ζωή του, χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Να πάψουν να είναι ανύποτες ιδέες και κρυφές προσδοκίες και να πάρουν σάρκα και οστά. Και το πρώτο βήμα για αυτό είναι να τους συγκεκριμενοποιήσω. 

Ατομικοί στόχοι

Τι θέλω να πετύχω την “σχολική χρονιά” που ξεκινάει; 

  • Ας αγοράσω ένα καινούριο τετράδιο και ας το ονομάσω “το τετράδιο των ονείρων μου”
  • Ας πάρω μολύβι και ας γράψω κάτω όλους τους στόχους μου. Θα είναι η πρώτη μου επαφή μαζί τους. Βλέποντας τους στο χαρτί γραμμένους, ήδη έχω αρχίσει να τους προσεγγίζω. 
  • Για κάθε έναν από αυτούς ας γράψω ποιες ενέργειες απαιτούνται για να τους υλοποιήσω. Όσο δύσκολες ή αδύνατες κι αν μου φαίνονται, θα είναι ένα αρχικό βήμα υλοποίησης των στόχων αυτών. 
  • Μπορώ κάθε μέρα να ανατρέχω σε αυτό το τετράδιο και απλά να διαβάζω αυτά που έχω γράψει. Μπορεί να αποτελέσουν μία πηγή έμπνευσης που θα με βοηθήσει να προχωρήσω λίγο παρακάτω. Έστω και ένα μικρό βήμα κάθε φορά, με πάει πιο πέρα από εκεί που ήμουν μέχρι εχθές.
  • Αν το αποφασίσω, ας ζητήσω βοήθεια για παρότρυνση και ενδυνάμωση από κάποιον άλλον. Έναν δικό μου άνθρωπο ή ακόμα καλύτερα έναν coach, που θα με βοηθήσει να έρθω ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου μου.
  • Σε κάθε περίπτωση στο τέλος κάθε μήνα, μπορώ να κάνω μία αξιολόγηση του πού βρίσκομαι και πού θέλω να φτάσω. 

Θα μείνετε κατάπληκτοι με το πού θα βρίσκονται οι στόχοι στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού! 

Ομαδικοί στόχοι

Πέραν από τους ατομικούς στόχους μπορώ να θέσω και ομαδικούς στόχους. Αυτοί μπορούν να αφορούν εμένα και το σύντροφό μου ή εμένα και ολόκληρη την οικογένεια ή ακόμα και μια παρέα φίλων.

Οι στόχοι μπορούν να αφορούν πράγματα που θέλουμε να κάνουμε όλοι μαζί. Ταξίδια που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, πράγματα που θέλουμε να αγοράσουμε για κοινή χρήση π.χ. ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ για να παίζουμε, αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε π.χ. να βάψουμε όλοι μαζί το σπίτι ή να αλλάξουμε θέση στα έπιπλα.

Είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα που θα δούμε να συμβαίνουν όχι μόνον από την υλοποίηση των στόχων αυτών, αλλά και από το “δέσιμο” που θα δημιουργήσει στην ομάδα μας η ύπαρξη αυτού του κοινού σκοπού και η κοινή μας προσπάθεια για την επίτευξή του. 

Ας ορίσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες π.χ. κάθε Σάββατο που θα βρισκόμαστε να συζητάμε για τους στόχους μας αυτούς. Τι έχουμε κάνει; Τι χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε για να έρθουμε πιο κοντά στο σκοπό μας; Τι αναλαμβάνει ο καθένας για την επόμενη εβδομάδα; Πώς θα το υλοποιήσει; Τι βοήθεια μπορεί να χρειαστεί;

Οι κοινοί στόχοι ενώνουν τους ανθρώπους και συσφίγγουν τις σχέσεις τους. Θέτοντας στόχους (προσωπικούς ή ομαδικούς) μου δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθώ σαν άτομο και σαν ομάδα και να μάθω να λειτουργώ για το προσωπικό μου καλό και για το κοινό καλό της ομάδας. 

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.