Πόσο ΕΞΥΠΝΟΙ είναι οι στόχοι μου;

Καθώς το φθινόπωρό μας ξεκινάει καλούμαστε όλοι να “χτίσουμε” μία καινούρια καθημερινότητα και να προσαρμόσουμε μέσα σε αυτήν όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν με την καινούρια “σχολική” χρονιά. 

Έχουμε ξεκουραστεί (λίγο ως πολύ) μέσα στο καλοκαίρι, το μυαλό μας έχει “αδειάσει” από τις περυσινές έννοιες και υποχρεώσεις και έτσι έχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είμαστε πιο δημιουργικοί και πιο ξεκάθαροι για το τι θέλουμε να πετύχουμε την καινούρια χρονιά.

Στο coaching όλοι οι στόχοι που θέτουμε χρειάζεται να είναι SMART (=ΕΞΥΠΝΟΙ), προκειμένου να πετύχουμε την πραγματοποίησή τους. Τι σημαίνει αυτό το ακρωνύμιο;

S = Specific

M= Measurable

A = Attainable

R = Realistic

T = Time bounded

Πιο συγκεκριμένα:

S = Specific  = Συγκεκριμένος

Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ένας στόχος τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να υλοποιηθεί. Συνήθως ο συγκεκριμένος στόχος απαντάει σε ένα από τα ερωτήματα:

 • τι;
 • που;
 • πότε;
 • πως;

Όταν θέτω κάποιους γενικούς στόχους που είναι πιο αφηρημένοι (στόχοι – ομπρέλλα), χρειάζεται να τους “σπάσω” σε μικρότερους στόχους πιο συγκεκριμένους, η υλοποίηση των οποίων θα βοηθήσει στο “χτίσιμο” του μεγαλύτερου στόχου.

Παράδειγμα: Ο στόχος “Θέλω να είμαι χαρούμενος”μπορεί να είναι ένας στόχος-ομπρέλλα. Ο στόχος όμως “Να προσδιορίσω τις δραστηριότητες που μου δίνουν χαρά” είναι ένας συγκεκριμένος στόχος που μπορεί να με βοηθήσει να “χτίσω” πάνω του και να πετύχω τον αρχικό μου στόχο. 

Μ = Measurable = Μετρήσιμος

Χρειάζεται οι στόχοι και τα οφέλη τους να μπορούν να προσδιοριστούν ποσοτικά, έτσι ώστε να είμαι σε θέση να καθορίσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης ή ακόμα και να παρακολουθώ την πρόοδό μου σε διάφορα στάδια.

Παράδειγμα: Να κάνω μαθήματα αγγλικών για 1 χρόνο για να δώσω εξετάσεις για το proficiency. Η απόκτηση του πτυχίου αυτού θα μου εξασφαλίσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης στο μισθό μου, ως επίδομα ξένης γλώσσας. 

Α= Attainable = Εφικτός

“Η επίτευξη του ανέφικτου περνάει μέσα από το εφικτό”. Και για να μπορέσω να εξασφαλίσω την εφικτότητα ενός στόχου ένα πράγμα που χρειάζεται να εξασφαλίσω είναι οι πόροι που διαθέτω και μπορώ να χρησιμοποιήσω.

Οι πόροι αυτοί μπορεί να αφορούν:

 • το χρόνο υλοποίησης του στόχου μου, 
 • τους ανθρώπους που μπορούν να με υποστηρίξουν, 
 • τα εργαλεία που μπορώ να χρησιμοποιήσω, 
 • τις πληροφορίες που έχω ανάγκη να μάθω καθώς και 
 • τις δεξιότητες που διαθέτω και μπορώ να τις θέσω στην εκπλήρωση του στόχου.

Παράδειγμα:

 • Χρόνος: Κάθε Παρασκευή πρωί 10-12 θα ασχολούμαι με το στόχο μου
 • Άνθρωποι: η αδελφή μου μπορεί να μου κρατάει τα παιδιά για να πηγαίνω στο μάθημα των αγγλικών
 • Εργαλεία: μπορώ να χρησιμοποιώ τη ραπτομηχανή της μαμάς μου για να κάνω εξάσκηση για τα μαθήματα κοπτικής-ραπτικής
 • Πληροφορίες: Μπορώ να βρω πληροφορίες μέσω internet για τα γυμναστήρια που βρίσκονται στη γειτονιά μου
 • Δεξιότητες: Η ικανότητά μου να δουλεύω σε ομάδες μπορεί να με βοηθήσει στην περιβαντολογική δράση που θέλω να ξεκινήσω.

R= Realistic = Ρεαλιστικός

Ο στόχος χρειάζεται να αποδίδει την πραγματικότητα. Να θέτει ένα ρεαλιστικό επίπεδο αλλαγής σύμφωνα με τις ικανότητές μου και τις συνθήκες της ζωής μου.

Παράδειγμα: Ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών είναι ίσως δύσκολο να γίνω χορεύτρια κλασσικού μπαλέτου, μπορώ όμως να γίνω πολύ καλή στο μοντέρνο χορό, ή σε λάτιν & ευρωπαϊκούς χορούς. 

T= Time bound = Με χρονική δέσμευση

Ο στόχος να διαθέτει χρονικά δεσμευτικά σημεία αναφοράς. Να μπορώ να συνδυάζω το στόχο με χρόνους υλοποίησης ή/και με πιθανά στάδια που απαιτούνται για την επίτευξή του. 

Παράδειγμα: Ξεκιινάω ένα πρόγραμμα pilates για όλη τη χρονιά κάθε Τρίτη και Παρασκευή 19:00 – 20:00. Ξεκινάω από την Τρίτη 1/10.

Ή ακόμα, αναλαμβάνω στη δουλειά ένα project το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 30/06, με ημερομηνίες υλοποίησης των 3 υπό-projects από τα οποία αποτελείται στις 20/12, 15/02 και 20/6.

Και μην ξεχνάτε το σύνθημα για τους στόχους μας

THINK BIG!!

Μη φοβάστε να ονειρεύεστε και να θέτετε υψηλούς στόχους! Τα όνειρα είναι το μόνο πράγμα στη ζωή που δεν σηκώνει “ταβάνι”!

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.

Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!

2 Απαντήσεις στο “Πόσο ΕΞΥΠΝΟΙ είναι οι στόχοι μου;”

 1. <
  Μια καλη φραση για σκεψη και προβληματισμο. Ειμαι χαρουμενος ? αν οχι γιατι ? και τι πραγματικα θα με ευχαριστουσε ? τι θα ηθελα , μπορω και ειμαι διατεθειμενος να κανω για να ειμαι ? και μετα….το πως ? , ποτε ? Και οταν τα καταφερω τοτε θα ειμαι χαρουμενος, γιατι θα κανω αυτο που πραγματικα μ αρεσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *