Αδειάστε το μυαλό σας – Τακτοποιήστε τις εκκρεμότητές σας

Η καθημερινότητα για πολλούς από εμάς είναι πολλή απαιτητική, με πολλά πράγματα να απαιτούν  το χρόνο και το ενδιαφέρον μας προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλους τους τομείς, στους οποίους δραστηριοποιούμαστε.

Πολλές φορές οι σκέψεις μέσα στο μυαλό μου λειτουργούν σαν τις μπάλες του μπιλιάρδου που πάνε κι έρχονται χτυπώντας στις διάφορες πλευρές του τραπεζιού.
Πόσες φορές:

 • δεν έχω αναφερθεί στο μυαλό μου λέγοντας “θα το κάψω”, με τον τρόπο που “τρέχει” και κινείται από τη μία σκέψη στην άλλη!
 • δεν έχω “ακινητοποιηθεί” από την πίεση και το άγχος, μη κάνοντας απολύτως τίποτα, ενώ εκκρεμούν δεκάδες πράγματα να γίνουν
 • δεν έχω αφιερώσει ώρες παλεύοντας να βρω απαντήσεις σε διλήμματα που με απασχολούν

Το coaching έρχεται για άλλη μια φορά να με βοηθήσει και να με οργανώσει με στόχο το να αδειάσω το μυαλό μου και να μπορέσω να βάλω μια σειρά στις εκκρεμότητές μου.

Βήμα 1ο
Ας καταγράψω σε μία κόλλα χαρτί όλες τα θέματα που έχω στο μυαλό μου. Είτε αυτά είναι διεκπεραιωτικά είτε αφορούν σε διλήμματα που απαιτούν απαντήσεις από εμένα, στο πώς θα τα διαχειριστώ.

Γράφοντάς τα συμβαίνουν οι ακόλουθες διεργασίες μέσα μου:

 • συγκεκριμενοποιώ πόσα και ποια είναι τα θέματα που με απασχολύν
 • αντιλαμβάνομαι την πραγματική διάσταση κάθε θέματος διαβάζοντάς το. Τις περισσότερες φορές η διάσταση αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που είχα στο μυαλό μου πριν καταγράψω το θέμα
 • κατά ένα περίεργο τρόπο αδειάζει το κεφάλι μου. Παρατηρώ ότι όσο κι αν προσπαθώ να τα φέρω πίσω στο μυαλό μου, δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Τα έχω εναποθέσει πλέον κάπου αλλού (σε ένα κομμάτι χαρτί), το μυαλό μου έχει αδειάσει και είναι πλέον ελεύθερο να λειτουργεί πιο χαλαρά και ήρεμα

Βήμα 2ο
Στη συνέχεια ας ξεκινήσω να ταξινομώ μία-μία τις εκκρεμότητές μου, απαντώντας μέσα μου στα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα για μένα;
 • Πόσο επηρεάζομαι από εξωτερικούς παράγοντες, ως προς τον καθορισμό του συγκεκριμένου θέματος ως “σημαντικό”;
 • Μέχρι πότε πρέπει να το ολοκληρώσω/διεκπεραιώσω;
 • Τι θα συμβεί αν δεν το ολοκληρώσω μέχρι τότε;
 • Ποιος μπορεί να με βοηθήσει στην επίλυσή του;

Με τον τρόπο αυτό μπορώ να βάλω μία προτεραιοποίηση σε όλα όσα έχω να κάνω, σημειώνοντας πιθανές ημερομηνίες ολοκληρωσης καθώς και άτομα που πιθανά θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να τα ολοκληρώσω.

Έτσι μπαίνει μία σειρά στις εκκρεμότητες μου, απελευθερώνεται το μυαλό μου και μπορώ να λειτουργήσω ήρεμα και αποτελεσματικά προς την επίλυση των θεμάτων που με απασχολούν.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας “άγγιξε” κρατήστε το και ξεκινήστε σήμερα κιόλας να το εφαρμόζετε στη ζωή σας.

Και μην ξεχνάτε. Στείλτε μου θέματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να διαβάσετε.
Κατερίνα Χατζάκη – Coaching 4all, γιατί το coaching είναι για ΟΛΟΥΣ!

One Reply to “Αδειάστε το μυαλό σας – Τακτοποιήστε τις εκκρεμότητές σας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *